KØBENHAVN, DANMARK

LOS ANGELES KLIPPER SNOREN FOR EN NY IDEEL SCIENTOLOGY KIRKE

27. MAJ 2017

Scientology Kirken Danmarks indvielse vil genoplive ånden og sjælen i hjertet af det gamle København.

Hvis du går ned ad den længste og travleste gågade i Europa, vil du ankomme til stedet, hvor København oprindeligt blev grundlagt. Her smelter to historiske torve sammen – Nytorv fra ca. 1610 og Gammeltorv, der oprindeligt blev etableret som markedsplads og mødested for danskerne i 1100-tallet, da Absolon befæstede byen. Torvene har i historiens løb oplevet store katastrofer, guddommelig kunst og den danske dagligdag. Det er her, at fortiden og nutiden mødes – for dengang som nu er det et samlingssted for alle københavnere.

Og på en herlig dansk eftermiddag samledes mere end 2.500 scientologer og gæster på det brolagte torv, hvor de fejrede en ny side i historien for en af Skandinaviens ældste og rigeste kulturhovestæder samt det næste trin i kirkens vækst.

Den jublende skare giver igen og igen stående bifald under David Miscaviges hovedtale, hvor denne historiske dag for København og Danmark bliver anerkendt.

David Miscavige, Scientology religionens kirkelige leder, forestod indvielsesceremonien og berettede om historien bag denne storslåede bedrift. ”Som nogle af jer måske husker, mødtes vi engang ude på de små timer, hvorefter I viste mig jeres fremtidsvision for denne kirke. Jeg delte jeres vision, og I lovede mig, at I ville gøre den til en kendsgerning. Så på denne dag – hvor hverken storm, slud eller sne ville kunne forhindre mig i at være her – ankom jeg i jeres fantastiske forårsvejr for at sige: ’I gjorde det, I nåede målet, I så den, og I indtog den. Og her ligger så verdens mest ideelt placerede Scientology kirke for at sørge for åndelig frihed og udøvelsen af den frie vilje for evigt for hele Danmark.’”

Fra de første strofer i H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født” var de fremmødte vidne til en indvielse, der var både dragende og hyldede den danske tradition. Fremtrædende personligheder gav ekstra liv til begivenheden ved at tale om humanitære partnerskaber for et bedre Danmark; om eventyr, hvor skatten er viden, som skal deles med alle; og med anerkendelse af en historisk bygning, der nu er blevet givet nyt liv.

Kirken restaurerede og fornyede dens nye hjem i det centrale København. Den nyklassiske bygning fra 1796, der er på 3.700 m², blev bygget i kølvandet på Københavns brand i 1795, hvor hele området omkring Nytorv og Gammeltorv var blevet opslugt af flammerne. Faktisk forlangte byplanlægningen, at de nye bygninger fik de karakteristiske ”brudte hjørner”, så brandvæsnets vogne med lange stiger kunne komme igennem byens smalle gader.

Kirken arbejdede sammen med lokale håndværkere for med snilde og omsorg at gengive den historiske bygning dens oprindelige karakter. Danmark er verdensberømt for både design og håndværk, og arbejdet her omfattede restaurering af de oprindelige vinduesrammer i eg for ikke at nævne den flotte opgang med trappe i træ samt porten med det hvælvede loft og dørene.

Danmarks nye Scientology kirke er på fem etager og ligger kun få skridt fra Strøget, hvor 75.000 fodgængere kommer forbi hver dag. Som sådan er bygningen også et centralt knudepunkt i byen for flere humanitære initiativer, som forskellige borgerforeninger i byen anerkender og støtter.

I tredive år har kirkesponserede grupper nået ud til ungdommen med forebyggende oplysning i form af mere end 100.000 hæfter fra serien Sandheden om stoffer, Vejen til lykke-organisationen har afholdt oprydningsarrangementer i området og har desuden spredt hæftet med L. Ron Hubbards ikke-religiøse kodeks for moralsk opførsel i Københavns gader, samtidig med at den lokale afdeling af Unge for Menneskerettigheder har arbejdet for at opretholde landets ry som forkæmper for menneskerettighederne med et årligt optog gennem byen, og de er nået ud til mere end 200.000 med deres budskab.

Dignitarer fra landet og byen hyldede begivenhedens velvillige ånd, da de bød kirken velkommen: Klaus Mygind fra Københavns Borgerrepræsentation; forhenværende politiinspektør Thøger Berg Nielsen; forlægger og rådgiver for Københavns Kommune, René Jensen; og arkitekt Bjarke Christensen med speciale i fredede og bevaringsværdige bygninger.

Mygind talte til forsamlingen ved indvielsen af den nye kirke, hvor han beskrev sit engagement i menneskerettighederne, da manglen på disse ligger bag alle samfundsproblemer. ”Menneskerettighederne er fundamentet for vores samfund, og hvis det fundament går i stykker, leder det til stor elendighed og fortvivlelse. Fællesskabet er vores styrke, så i fællesskabets navn begyndte jeg at arbejde sammen med Unge for Menneskerettigheder.”

Klaus Mygind talte desuden om, hvordan dette dybtgående samarbejde kom i stand: ”For omkring otte år siden henvendte en gruppe entusiastiske unge mennesker sig til mig, og de bad mig om at hjælpe dem med at arrangere et optog på Den Internationale Menneskerettighedsdag. Disse elevers gejst og energi var smittende. Hvordan kunne jeg overhovedet sige nej? Der var hundredvis af unge danskere, der deltog og marcherede fra byens centrum ud til Nørrebro. Der var endda dansere, sangere og rappere, der optrådte som en del af arrangementet. Det var menneskerettighederne i aktion på Københavns gader. Nu har vi skabt en tradition for hvert år at gå sammen og udføre dette optog sammen. Og som resultat har vi inspireret en bevægelse for de unge, der nu påvirker vores by. Så det er ikke længere kun jeres optog, det er vores optog.”

Forhenværende politiinspektør Thøger Berg Nielsen er alt for godt bekendt med stofmisbrugets tragedie. ”Jeg har set ligene fra flere bekendte og narkomaner, der begyndte på stoffer og døde af det,” sagde han. ”Som polititjenestemand var jeg den sidste, der tilså dem. Vores samfund har prøvet alle mulige forskellige løsninger, men ingen af dem har været til nogen nytte. Så narkokriminalitet var et sort kapitel i min tjenesteperiode. Jeg løb hovedet mod en mur, og jeg kunne ikke stille noget op. Men da tingene ikke kunne blive værre, blev jeg introduceret til noget helt nyt – Narconon.”

Det var for 10 år siden, at han opdagede det rehabiliteringsprogram, som var blevet udviklet af Scientologys grundlægger, L. Ron Hubbard. Han besøgte blandt andet Narconon-centret i Danmark: ”Jeg husker et møde med en far, der var på besøg hos sin søn. Han sagde: ’Min dreng er blevet reddet, og nu skal du møde ham.’ Hans søn havde i 10 år været afhængig af heroin, og da jeg så ham i øjnene, kunne jeg se liv. Jeg troede faktisk ikke, at hærdede narkomaner kunne rehabiliteres, indtil jeg så det med egne øjne. Men dem, der havde færdiggjort programmet, var virkelige, og deres historier var en mirakuløs virkelighed.”

Arkitekt Bjarke Christensen har i mere end 35 år hjulpet med at bevare Københavns tidløse ansigt, og han talte om betydningen af at forvandle kirkens historiske bygning. ”Jeres nyklassiske hjem har udsigt til dette historiske torv og har sin helt egen historie. For eksempel har der boet flere kendte personer her: En af dem var medforfatter til den danske Grundlov, en anden digtede vores folkelige nationalsang – for ikke at nævne andre poeter og statsmænd. Så både dette torv og denne bygning huser selve denne bys ånd. Og derfor bliver Københavns fødested indgydt med nyt liv gennem indvielsen af denne Ideelle Organisation.”

”Når vi formgiver vores bygninger, så former vores bygninger derefter os,” fortsatte Bjarke Christensen. ”I et helt årti nærede I ikke kun idéen om denne restaurering, I tog den til jer. Og sammen har vi skabt en ret enestående, moderne bygning bag det klassiske Danmarks traditionelle ansigt. Så ja, denne bygning fra den danske guldalder er nu blevet en del af Scientologys guldalder.”

Forlægger og rådgiver for Københavns Kommune, René Jensen, talte om sine tidlige oplevelser og den senere opdagelse af L. Ron Hubbards skrifter: ”Som ung tog jeg et år sabbatår og rejste verden rundt for at lede efter viden. Den tur bragte mig til Finland, på tværs af Rusland videre til Fjernøsten og Australien. Der så jeg menneskehedens brogede billede. Og jeg vendte hjem med stærkt ønske om at finde nye muligheder til at vokse personligt. Så da jeg stødte på jeres grundlæggers skrifter, tænkte jeg for mig selv: ’Dette er begyndelsen til en ny rejse.’ For det var ikke nok for mig at eksistere, det var tid at opdage L. Ron Hubbard og leve.”

Jensen afsluttede sin tale med en hyldest til Hubbard og den ånd, der lå over dagen i form af store forventninger om en fantastisk fremtid. ”L. Ron Hubbard skiller sig ud fra så mange andre før ham. Han både søgte efter viden og delte viden. Han ville finde en Visdommens Sten og vende den og vende den igen i sin evige søgen efter at vide mere. Så i dag fejrer vi et visdommens hus, der er bygget på disse sten. Jeg håber, at det vil blive fundamentet, som den danske befolkning vil bruge til at vokse, leve og nå nye højder.”


Den nye kirke tilbyder alle besøgende en introduktion til Dianetics og Scientology, og det begynder med et informationscenter for publikum. Dets udstilling med mere end 500 film viser de grundlæggende anskuelser og udøvelser i Dianetics og Scientology, og desuden fortæller de om L. Ron Hubbards liv og levned.

Informationscentret omfatter også et væld af data om de mange humanitære programmer, kirken støtter. Disse inkluderer et verdensomspændende menneskerettighedsinitiativ; et ligeså vidtrækkende narkouddannelses-, forebyggelses- og afvænningsprogram; et globalt netværk med læse- og indlæringscentre samt programmet med Scientologys Frivillige Hjælpere, der nu er den største, uafhængige nødhjælpsgruppe på Jorden.

Kirkesalen har til huse i et fire etager højt atrium, og sollys fra glastaget giver hele gården en stilfuld glød. Den vil være vært for samfundsrelaterede arrangementer, hvor folk fra alle trosretninger er velkomne. Bygningen rummer desuden adskillige seminar- og kursuslokaler samt en hel etage, der er afsat til auditering, den åndelige vejledning i Scientology religionen.


Indvielsen af Scientology Kirken Danmark er endnu en bedrift for Scientology, der i de seneste 12 måneder har oplevet stor vækst verden over. For nylig blev der afviklet snorklipninger på nye kirker i Miami i Florida; San Fernando Valley i Californien; Auckland i New Zealand; San Diego i Californien; Sydney i Australien; Harlem i New York; Budapest i Ungarn samt Atlanta i Georgia.

Fremtidige åbninger er planlagt i vigtige knudepunkter i Nord- og Sydamerika, Europa, Storbritannien og Afrika.